Колело на позволенията

През 80-те години на миналия век една от основните фигури на транзакционния анализ във Франция, Жиза Жауи, разработва елегантен начин за графично представяне на основните граници на житейския сценарий на даден човек. Тя го нарича “колелото на позволенията” [la roue des permissions], защото кръглата форма на диаграмата показва колко голямо или малко е позволението или свободата на човека в различните области на живота (Laurie Hawkes).

С термина позволение се обозначава чувството, че имаш право, че ти е разрешено да живееш пълноценно в различни области.

В колелото има четири квадранта, които представляват разрешенията към себе си в областите Чувства, Аз, Други и Свят. Десет концентрични кръга представляват степени на свобода (всяка от тях 10%), които попълваме въз основа на разбирането ни и усещането ни за нас и свързването ни с нас самите, с другите и света. По този начин можем да получим “карта", която представя цялостните пространства на позволение, т.е. скриптовото обкръжение (Hawkes, 2007), с което след това да работим в терапевтичната ни сесия.

Можем да си представим, че сме в центъра на този кръг.

Аз и моите чувства – да знаем какво чувстваме; да можем да назовем това чувство; да разграничим степента му; да знаем защо точно това чувстваме в този момент; да го изразим; да сме почувствали тази емоция и да я оставим да отмине.

Аз и аз – връзка със самите нас – колко силно е чувството ни за идентичност; за правото ни да бъдем тук и сега; тези позволения изграждат вярванията ни за себе си.

Аз и другите – взаимоотношенията с другите – какво доверие давате на другите; можете ли да си позволите да бъдете уязвими пред другите и до колко им позволявате да навлизат в личния ви живот.

Аз и светът – взаимоотношенията със света – каква е позицията ни във външния свят като човек и като професионалист.

Упражнение: Вашето колело на позволенията

Отделете си време да прецените обхвата на вашите позволения и ги отбележете върху кръга. Започнете със секцията Аз и моите чувства, продължете обратно на часовниковата стрелка докато затворите кръга. Ако нещо не ви допада или достига в отбелязаните сектори, не се колебайте да го дефинирате, така както звучи за вас най-добре.

Когато приключите работа вашето колело на позволенията ще изглежда като паяжина. Ще има сектори с по-нисък процент и сектори с висок процент позволения, които си давате. Интересна база за размисъл и обсъждане в терапевтичната ни сесия за преградите, които срещате в ежедневието си (а вероятно са ви довели и за разговор при мен).

Previous
Previous

Колелото на позволенията